home
14 juli 2021

Opvoedcoach: Mindset bij kinderen

Wist u dat met de juiste mindset het leren van nieuwe dingen makkelijker wordt? Hoe kunt u kinderen helpen aan de juiste mindset? Leer ze te vertrouwen dat ze iets kunnen leren. Hoe? Opvoedcoach Marieke Grijpink geeft antwoord:

Wat is mindset?

Wanneer je vertrouwen hebt in wat je al kan en wat je nog kunt leren, begin je sneller aan iets nieuws. Bewust en onbewust spelen deze gedachten en overtuigingen een rol. Ze sturen je emoties en gedrag. Dit noemen we ook wel mindset. Uit onderzoek blijkt, dat het vertrouwen hebben dat je in staat bent om je te ontwikkelen, een belangrijke voorspeller voor later succes is. Met succes bedoelen we dan niet dat je veel geld gaat verdienen. Wel dat je je gelukkig voelt omdat je werkt aan doelen die je zelf gesteld hebt.

Mindset bij kinderen

En wat is de rol van mindset bij kinderen? Uit onderzoek naar mindset blijkt dat kinderen twee soorten mindsets hebben: de groei-mindset en een vaste mindset. Kinderen met een groei-mindset zijn ervan overtuigd dat leerprestaties vooral afhangen van je inzet: “Als ik maar vaak oefen, dan leer ik het vanzelf”. En kinderen met een meer vaste mindset zijn ervan overtuigd dat talent en intelligentie vaststaan: ”Ik kan niet tekenen”.

Groei-mindset kun je ontwikkelen

De groei-mindset komt meer overeen met de werkelijkheid. Gelukkig is het goede nieuws dat je dit kunt ontwikkelen!

Kleine stapjes

Kinderen beginnen vaak automatisch aan iets wat hun leuk lijkt. Gedreven door nieuwsgierigheid en interesse in spel. Wanneer ze iets (lijken te) vermijden, kan het zijn dat ze belemmerd worden door hun eigen gedachten. Bijvoorbeeld ‘Ik kan dat niet’, ‘Ik weet niet hoe dat werkt’ of ‘Dat lukt mij nooit’. Help uw kind door kleine stapjes te zetten. Laat hem merken dat oefenen helpt. Geef voorbeelden waaruit dat blijkt. Zoals lopen: het begon met voorzichtig staan, daarna liep je van de stoel langs de bank naar de tafel en door te blijven proberen en oefenen, leerde je steeds beter je evenwicht houden.

Nog drie tips:

• Geef zelf het goede voorbeeld. Kinderen zien, horen en voelen hoe u ergens in staat. Geef aan dat u fouten durft te maken en dat u daarvan hebt geleerd.
• Praat met uw kind in termen van groei en ontwikkeling. Laat zien wat je hebt geleerd of gedaan en laat merken dat het fijn is om trots te zijn.
• Laat zien en merken dat leren en ontwikkelen leuk is. Vertel enthousiast over iets dat u hebt gelezen of geleerd.

Marieke Grijpink (EPEC)